Det är säsong för att skydda ditt utomhusträ och vi har produkten som ska göra det.

Vi introducerar DuroGrit, vår nya utomhusolja med FibreGrit-teknologi och ett revolutionerande nytt sätt att slutbehandla och skydda ditt utomhusträ.

Vår nya utomhusolja är lämplig för alla träappliceringar utomhus, inklusive terrasser, möbler, grindar, stängsel, skjul och trädgårdshus. Det är en hållbar, träbaserad och vattenlöslig olja som färgar och skyddar allt utomhusträ i ett enda lager, ungefär som vår omtyckta Oil Plus 2C.

FibreGrit-teknologi

FibreGrit-teknologin, där tillsatta träfibrer ger oljan dess unika struktur, ger den perfekta kombinationen mellan ett genomdränkande och ett andningsbart monocoat-system. 

DuroGrit kommer att förändra branschen för slutbehandling av utomhusträ, inte bara för den revolutionerande teknologin, men också för färgvalet och den enkla appliceringen. I den här bloggen tittar vi på de olika färgerna och hur man applicerar dem!


Vilka färger finns det här?

Som alla våra fantastiska produkter har vi ett sortiment av vackra färger, från naturliga till djärva! Du har två ypperliga kollektioner att välja från: Great Plains-kollektionen och Salt Lakes-kollektionen. Den senare fokuserar på rosa, blått, vitt och grönt, medan Great Plains siktar på att tillhandahålla ett mer naturligt utseende för utomhusträ.

The Great Plains 

Från mer naturliga nyanser till mörkare färger i den här kollektionen hittar du: 

 

Grassland Beige är vår mer naturliga nyans, liksom Oil Plus 2C i Pure. Den förstärker fibern samtidigt som den ser fräsch och förstärkt ut.

Rocky Umber är mer chokladbrun och perfekt för dem som vill ha en traditionell nyans till sin fasadbeklädnad eller sina möbler.Foxy Brown har en ton av gult i sig, beroende på träslaget du applicerar den på. På iroko ser den mer brun ut, men på träslag som furu och douglasgran ger den en furulik effekt.

Steppe Look, däremot, har en orange, nästan röd nyans, speciellt på lärkträ och douglasgran. Det ger en riktigt varm känsla och förstärker den där stämningen på utomhusträ.


Bison Brown är den första av våra mörkare färger i sortimentet. Det är en mörkbrun färg som sprider alla ljusare nyanser i träet. Det fungerar fint på alla träslag, om du är ute efter en djup, mättad färg. Den ser speciellt bra ut på teak och thermo pine.

Charred Black ligger någonstans mellan Bison Brown och Saddle Black. Den har mera svarta toner än bruna och det ger träet en mörk färg. Den ändras inte så mycket efter träslaget, men förstärker de varma eller kalla tonerna som utomhusträet naturligt har. Den är perfekt för dem som vill ha en mörk ådra på sina grindar eller stängsel.

Saddle Black är vår mörkaste nyans, liknande vår WoodCream i Bold Black. Den ger det där oljiga utseendet utan att förminska träets naturliga skönhet. Fasadbeklädnader, skjul och pergolor får en svart nyans, men de naturliga fibrerna är fortfarande synliga. Vi älskar att se att det här utseendet på modernt utomhusträ ser ut att bli mörkare!


The Salt Lakes

Det här sortimentet är till för dem som vågar ändra färgen på utomhusträet bara en liten smula.

 

Sutton Grey är den första av två gråa färger i Salt Lakes-kollektionen. Den ger en drivvedseffekt på alla träslag och betonar träets naturliga grånande (utan att behöva åldra träet alls).

Atacama Grey är den andra gråa färgen i kollektionen. På en del träslag ger den här nyansen ett nyslipat utseende, speciellt på furu och lärkträ. Den gör träet bara en smula ljusare och Atacama Grey är perfekt för dem som är ute efter att betona de vita och gråa tonerna i sitt utomhusträ.

Tuz White är den enda vita nyansen i kollektionen. Den gör träet ljusare och förstärker de vita tonerna. Ett vackert val för dem som väljer ett modernt eller skandinaviskt utseende på sina utomhusmöbler eller byggnader.

Utah Pink är en fantaskisk valmöjlighet för dem som vill tillföra en rosa ton till sitt utomhusträ. Den här nyansen gör utomhusträet ljusrosa och är ett raffinerat sätt att tillföra mer färg till trädgården.

 

Salinas Blue ändrar färg allt efter träslaget. Till exempel så har den grönare toner på furu och lärkträ, men på douglasgran tränger verkligen den blå färgen igenom. Det liknar färgerna hos stenar på stranden eller vid en sjö när solens första strålar träffar dem på morgonen.

Salt Lake Green allierar sig med fridfulla toner och för med sig en lugnande atmosfär till dina utomhusprojekt. Vi ser att den här färgen är populär på dörrar, trädgårdshus och pergolor.

Rubio Monocoat Green är en av våra personliga favoriter – den mörkgröna färgen är väldigt typisk för företaget! Det är i alla fall ett fint val för dem som vill framhäva trädgårdshus och grindar med en djup, mättad grön färg. 


Därför ska du välja vissa färger

Vi har ett system för att försöka se till att du väljer den bästa färgen för dig och ditt projekt. Nedan är en guide till vilka färger som fungerar bäst på vissa träslag. Till exempel är Salinas Blue på iroko och Grassland Beige på thermo pine inte att rekommendera. Medan däremot Foxy Brown på ipé och Grassland Beige på furu och lärkträ är våra favoriter för att få ett naturligt utseende. Du kan följa den här guiden eller ta kontakt med oss för att få rekommendationer om färger.

Så här applicerar du DuroGrit

Till sist ska vi titta på hur man applicerar DuroGrit – lita på oss, det är inte så svårt!

På nytt trä 

Steg 1: Vi rekommenderar att du låter nyinstallerat trä lufta utomhus i omkring 4–6 veckor (utom ek) 

Om det inte är möjligt ska du slipa träet repfritt med ett slipnät 80 för att öppna porerna i träet. Låt redan installerat nytt trä eller trä som innehåller naturliga extraktämnen i trä (ek, rödceder, redwood m.m.) och speciellt hårdträ (ipé, teak, merbau m.m.) lufta utomhus i omkring 4–6 veckor. Detta gör det lättare för vattenlösliga ämnen att komma ut ur träet och för träet att absorbera DuroGrit bättre. 

 

Steg 2: Rengör ytan med Exterior Wood Cleaner och låt den torka 

Fukta först träytan med en fin vattendimma från en trädgårdsslang. Rengör ytan med Exterior Wood Cleaner och en scrubbing brush med hård nylonborst (använd handskar och ögonskydd). Låt inte lösningen torka. Skölj noggrant bort rester från rengöringslösningen med rent vatten tills alla skumrester är bortsköljda. Låt ytan torka fullständigt. 

 

Steg 3: Applicera DuroGrit 

Arbeta bara under frostfria och torra förhållanden och undvik att applicera DuroGrit om du väntar regn inom 10 timmar efter appliceringen. Rör om produkten några minuter före användning. • Applicera produkten jämt på ytan med en mjuk, syntetisk pensel för vattenbaserade produkter. Arbeta i träinstallationens riktning och täck alltid hela längden. För vertikalt installerade brädor betyder det uppifrån och ned och för horisontellt installerat trä från vänster till höger (eller tvärtom). Så stoppa aldrig i mitten på en bräda utan bara vid ett naturligt avbrott (t.ex. en skarv, kant, stege m.m.). Arbeta i små sektioner på omkring 1 eller 2 brädors bredd. Applicera alltid tillräcklig mängd produkt och pensla igen efteråt för att undvika start/stopp och penselmärken (kom ihåg att inte lägga för mycket tryck på penseln). 

 

Steg 4: Låt torka i 3 timmar

Låt ytan torka i omkring 3 timmar. Fullständig härdning uppnås efter 3 dagar (vid 20 °C).  Tänk på att låga temperaturer, dålig ventilation och hög luftfuktighet förlänger torkprocessen markant. 

På trä som behöver renoveras eller har äldre och icke-Rubio Monocoat-produkter på

Steg 1: Avlägsna alla gamla appliceringsrester 

Avlägsna alla rester av gamla appliceringar genom att slipa ytan fri från repor. Avsluta med ett slipnät 80, slipa inte finare. Ju finare du slipar desto mindre produkt kan tränga in i träet och desto mindre intensiv blir färgen (och skyddet). Är träet för smutsigt för att börja slipa meddetsamma? Då ska du först rengöra det med antingen vatten eller Exterior Wood Cleaner (se instruktioner i steg 2). Genom att avlägsna en mängd smuts i förväg blir sandpappret inte så igentäppt på en gång när du slipar. 

 

Steg 2: Rengör ytan med Exterior Wood Cleaner och låt den torka

Fukta först träytan med en fin vattendimma. Rengör ytan med Exterior Wood Cleaner och en scrubbing brush med hård nylonborst (använd handskar och ögonskydd). Låt inte lösningen torka och skölj noggrant av rengöringsrester med rent vatten tills alla skumrester är bortsköljda. Låt ytan torka fullständigt. 

 

Steg 3: Applicera DuroGrit 

Arbeta bara under frostfria och torra förhållanden och undvik att applicera DuroGrit om du väntar regn inom 10 timmar efter appliceringen. Rör om produkten några minuter före användning. Applicera produkten jämt på ytan med en mjuk, syntetisk pensel för vattenbaserade produkter. Arbeta i träinstallationens riktning och täck alltid hela längden. För vertikalt installerade plankor betyder det uppifrån och ned och för horisontellt installerat trä från vänster till höger (eller tvärtom). Så stoppa aldrig i mitten på en bräda utan bara vid ett naturligt avbrott (t.ex. en skarv, kant, stege m.m.). Arbeta i små sektioner på omkring 1 eller 2 brädors bredd. Applicera alltid tillräcklig mängd produkt och pensla igen efteråt för att undvika start/stopp och penselmärken (kom ihåg att inte lägga för mycket tryck på penseln). 

 

Steg 4: Låt torka i 3 timmar 

Låt torka i omkring 3 timmar. Fullständig härdning uppnås efter 3 dagar (vid 20 °C).  Tänk på att låga temperaturer, dålig ventilation och hög luftfuktighet förlänger torkprocessen markant. 

De som letar efter industriell applicering ber vi ta kontakt med vårt tekniska team!

Tips: Håll en våt kant för att undvika överlappningar. Fel som gjorts under applicering (startmärken, penselmärken, överlappningar m.m.) kan rättas till på den våta ytan upp till 15 minuter efter applicering (beroende på väderförhållandena). Applicera lite extra DuroGrit på märket. Lägg lite tryck på penseln så att produkten som redan har applicerats löses upp och blandas med den nya. Jämna till sist ut tills det inte finns några penselmärken kvar.